Underlayment – eenvoudig de juiste kiezen

underlayment

Ben je druk aan het bouwen, klussen of meubels maken? Super tof! Ik ben ook gek op zelf dingen maken. Als je aan het klussen of bouwen bent, zul je waarschijnlijk constructieve platen nodig hebben. Er zijn een aantal verschillende opties waar je voor zou kunnen kiezen. Underlayment is daar een voorbeeld van. Zelfs van underlayment zijn er een aantal varianten op de markt. Dat kan erg verwarrend zijn als je gewoon wat platen wilt aanschaffen en gauw verder wilt met je project. Daarom heb ik alles overzichtelijk op een rij gezet. Hier ontdek je hoe eenvoudig je de juiste underlayment kunt kiezen!

Wat is underlayment eigenlijk?

Ik zal eerst even kort toelichten wat underlayment eigenlijk is. Niet iedereen zal bekend zijn met dit materiaal. Underlayment is in feite een verzamelnaam. Het staat voor constructieve platen die voornamelijk worden gebruikt als dakbeschot of vloerplaat. Underlayment is door de veelzijdigheid beschikbaar in diverse diktes en variërende kwaliteit. In feite doen alle constructieve planten hetzelfde, maar je moet dus stiekem wel letten op de diktes en de kwaliteit. Zeker als je aan het klussen en bouwen bent, wil je wel in één keer het juiste materiaal aanschaffen.

9 of 18 millimeter dik

De meest voorkomende diktes van underlayment zijn 9 millimeter en 18 millimeter. De dunste optie heeft een rechte kantafwerking. Over het algemeen worden deze constructieve platen gebruikt voor tijdelijke oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het dichtmaken van een raamkozijn als het glas stuk is gegaan tijdens de verbouwing. Daarnaast wordt underlayment van 18 millimeter dik vaak gebruikt als vloerplaten. Deze constructieve platen worden over het algemeen uitgerust met een mes- en groefverbinding aan de langszijden. Hierdoor is het erg makkelijk om de platen moeiteloos in elkaar te schuiven.

Underlayment en kwaliteit

Het laatste aspect waar je op moet letten, is de kwaliteit van de constructieve platen. Er zijn ongeveer 4 verschillende categorieën waarin de kwaliteit onder te verdelen is. Zo zijn er constructieve platen met de naam Tebofloor. Deze platen zijn geschikt voor tijdelijk gebruik en ze zien er niet bepaald mooi uit. Daarnaast heb je Braxifloor, constructieve platen van pine. Deze ziet er simpel uit, maar is helaas niet altijd helemaal vlak. Verder is er nog Radiatafloor. Dit zijn constructieve platen met dekfineer. Tot slot is er nog Topfloor. Dit zijn vuren constructieve platen met een goede kwaliteit en een strak, mooi uiterlijk.

Met al deze informatie kun jij nu ook eenvoudig de juiste constructieve platen kiezen!

Geef een reactie